sunnuntai 6. tammikuuta 2019

Vuoden 2018 parhaat ja muita pohdintoja kuluneesta vuodesta

Vuosi 2018 oli lukuharrastukseni suhteen monella tavalla erilainen kuin esimerkiksi 2017. Vuotta sitten sain luettua vain säälittävät 34 kirjaa, vaikka olinkin paraikaa elvyttämässä aiemmin kuollutta lukuharrastustani. Nyt onnistuin kuitenkin lukemaan 107 kirjaa, eli suunnilleen kaksi kirjaa viikossa! En oikeastaan tiedä, miten näihin lukemiin päästiin, mutta ainakin kesän Goodreads-lukuhaasteella oli osansa tähän. Lisäksi lukiessa käy helposti niin, että yhden kirjan luettuaan on pakko aloittaa heti seuraava. Nälkä kasvaa syödessä ja niin edelleen.

2018 oli merkittävä vuosi tietysti myös sen takia, että perustin tämän blogin. Olen seurannut kirjaskeneä Youtubessa ja kirjablogeissa niin kauan, että oli aikakin osallistua itse. Lisäksi osallistuin ensimmäiseen kirjatapahtumaani ikinä, ja muutenkin koen olevani vielä enemmän "sisällä" kirjamaailmassa.

Kuluneen vuoden aikana annoin yhteensä 11 kirjalle viisi tähteä (tai 4,5 jonka olen pyöristänyt Goodreadsissa viiteen). Näistä kirjoista olen koonnut jonkinlaisen top-listan, mikä tosin on hieman haastavaa kun kaikki näistä ovat selkeitä viiden tähden kirjoja minulle.

1. Neal Shusterman: Scythe
2. Christina Lauren: Autoboyography
3. Jen Wang: The Prince and the Dressmaker
4. V.E. Schwab: A Darker Shade of Magic
5. Angie Thomas: The Hate U Give
6. Marissa Meyer: Cinder
7. J.K. Rowling: Harry Potter and the Philosopher's Stone
8. Alwyn Hamilton: Rebel of the Sands
9. Annie Spence: Dear Fahrenheit 451: A Librarian's Love Letters and Break-Up Notes to Her Books
10. Nina LaCour: Välimatkoja
11. Tove Jansson: Kesäkirja

Sen tarkempia tilastoja tekemättä voisin sanoa, että olen etenkin loppuvuodesta lukenut yllättävän paljon tietokirjoja sekä ihan ns. aikuisten kirjallisuutta. Tähän on johtanut se, että yksinkertaisesti huomasin lukevani tehokkaammin kun lukemistossani on erilaisia tekstejä. Yksi YA-fantasia, tietokirja, runokirja ja aikuisten kirja jonossa on vähemmän raskas ja nopeammin selätettävä paketti kuin 4 YA-fantasiaa putkeen. Muutenkin on mukavaa huomata kirjallisuustietoutensa kasvavan kun lukee vähän oman kuplansa ulkopuoleltakin.

Vaikka en nyt varsinaisesti halua velloa vuoden huonoissa lukukokemuksissa, havaitsin että jaoin yhden tähden arvosanoja melkoisen niukasti. Niitä mahtui koko vuoteen vain kaksi kappaletta, Harry Potter and the Cursed Child sekä The Revenant. Näitä teoksia ja niiden kehnoutta tulen tosin varmasti muistelemaan ensi vuosinakin, jos pitää nopeasti keksiä kirja josta en pitänyt, heh. Muita pienempiä pettymyksiä olivat esimerkiksi Susan Dennardin Witchlands-sarja, Jennifer Nivenin All the Bright Places ja Alison Bechdelin Äideistä parhain. Yleensä ottaen näyttää siltä, että olin kohtalaisen onnistunut valintojeni kanssa.

Vuonna 2019 aion osallistua Helmet-lukuhaasteeseen, mutta melko rennolla meiningillä. Ainakin alkuun luen mitä luen ja merkkaan listaan. Katsotaan nyt, saisinko loppuvuonna aikaiseksi etsiä järjestelmällisemmin haasteeseen sopivia kirjoja. Tulen todennäköisesti olemaan yliopiston takia todella kiireinen, sillä minulla on nyt keväällä kandi kirjoitettavana. Hui (Saatan joskus sen valmistuttua jopa blogata aiheesta, sillä kandini liittyy keskeisesti blogin aihepiiriin, ellei nyt joku mene hirvittävän väärin ja tosiaan saan sen valmiiksi)! Saatan taas osallistua satunnaisesti johonkin pienempään lukuhaasteeseen, mutta yleensä ottaen koen, että en tarvitse niitä kannusteiksi että saisin luettua. Toki ne auttavat valitsemaan hieman yllättävämpiä kirjoja.

Lisäksi yritän toden teolla lukea enemmän klassikoita. Nappasin jonkun satunnaisen listan "kirjoista jotka kaikkien pitää lukea", ja alan lukemaan ykkösestä alkaen, ihannetilanteessa yhden kuukaudessa. Ensimmäisenä tammikuussa olisi tarkoitus lukea Harper Leen Kuin surmaisi satakielen. Valitsemani lista tosin on melko hirvittävä sen takia, että sille kuuluu Taru sormusten herrasta, fantasiajärkäleiden trilogia joka ei ole koskaan kiinnostanut minua edes elokuvien muodossa. Saa nähdä, onnistunko lukemaan edes sen ensimmäisen osan yleissivistyksen tähden.

Ensi viikolla toivottavasti saan julkaistua joulukuun luetut -postauksen. Pidempiä kokoomapostauksia on hauska kirjoittaa siksi, että pääsee jälleen kerran tarkastelemaan mitä on tullut luettua, mutta toisaalta niiden kirjoittaminen on valtavan työn takana! Luen nykyään kuukaudessa vaan niin monta kirjaa etten mitenkään saa jokaisesta kirjasta omaa postaustaan. Spoilerina sanottakoon, että joulukuulta erilaisia teoksia löytyy 20 kappaletta... Joka tapauksessa, kiitos blogin lukijoille ja muille tänne eksyneille, ja hyvää lukuvuotta kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti