lauantai 31. elokuuta 2019

Goodreads kesälukuhaasteen tulokset ja loppupohdinnat

Elokuu on lopussa ja näin ollen on tullut aika tarkastella kesän alussa aloittamaani Goodreads-lukuhaastetta. Kaavailin ensin jatkavani sitä siihen asti että kaikki kohdat ovat varmuudella täyttyneet, mutta haaste on ollut niin kauan etenemättä, että ehkä suosiolla lopettelen sen tähän. En aivan saanut kaikkea luettua, sillä jotkut kohdat ovat vain liian vaikeita täyttää lukematta jotain, mikä ei vain yksinkertaisesti kiinnosta ollenkaan. Onnistuneet haastekohdat ovat boldattuna, epäonnistuneet kursiivilla. Tarkempia arvosteluja sun muita löytää varmasti kuukausipostauksista, joskin elokuun postausta saanee vielä odottaa hetken. Aloituspostaus löytyy täältä.


For Beginners

Good as gold: Read a book that won a Goodreads Choice Award: Tara Westaway: Uneducated: Kuten viimeksi uumoilinkin, Uneducated oli lopulta ainoa mahdollinen kirja tähän kohtaan.

The book is better: Read a book being adapted for TV or film this year: Celeste Ng: Little Fires Everywhere. Kaavailin vaihtoehtoisesti tähän  Gaimanin ja Pratchettin Good Omensia, ja itse asiassa sainkin sen hankittua ihan omakseni kesän aikana. Kuitenkin Ng veti enemmän puoleensa, ja sain kuin sainkin Little Fires Everywherellä tämän kohdan täytettyä.

Short & sweet: Read a book with less than 100 pages (or a book you can finish in one sitting): Maiju Voutilainen: Itke minulle taivas. Noh, tulipahan se luettua. Ei ollut kamalan hyvä runokirja.

On the bandwagon: Read one of the most read books right now on Goodreads: Tara Westaway: Uneducated: Valitettavasti en mitenkään taipunut lukemaan muita tuon hyvin tarkasti rajatun listan ulkopuolelta, joten näissä parissa kohdassa on nyt sama vastaus.

Actually want to read: Read a book that's been on your Want to Read shelf for more than a year: Maggie Stiefvater: The Raven Boys. Tähän kohtaan olisi sopinut pari muutakin, mutta The Raven Boys on kiinnostanut aina siitä asti, kun aloin pari vuotta sitten katsomaan kirjavideoita. Onnekseni paikkakuntani kirjasto oli hankkinut koko sarjan valikoimiinsa, joten pääsin viimein tutustumaan siihen. Onneksi päädyin pitämään kirjasta todella paljon!

Not from around here: Read a book set in a different culture from your own: Mackenzi Lee: The Lady’s Guide to Petticoats and Piracy. Tähän kohtaan suunnittelemaani Norwegian Woodia en koskaan ehtinyt lukea. Ehkä vielä joskus… En nyt tähän hätään muista missä kaikkialla The Lady’s Guidessa seikkaillaan, mutta ei ainakaan Suomessa!

In the friend zone: Read a book that a friend has recommended: Moto Hagio: The Heart of Thomas. Tyttöystäväni eli paras ystäväni suositteli tätä tiiliskiveä minulle, joten minäpä luin. Manga oli vei vähemmän yllättäen aika paljon aikaa, mutta koen sen olleen sen arvoista.

It takes two: Read a coauthored book: Nina LaCour & David Levithan: You know me well. Valitettavasti kirja ei ollut älyttömän hyvä. Ihan kiva lukuvinkki esimerkiksi ensi vuoden pride-kuukautta ajatellen.

Wheel of format: Read a book in a format that you don’t normally read in (­a graphic novel, poetry, a play, an audiobook, etc.): Shaun Bythell: Elämäni kirjakauppiaana. Päiväkirjamuotoisia kirjoja, etenkään ei-fiktiivisiä, ei tule vastaan turhan usein. Näin ollen voisin sanoa, ettei niitä yleensä tule luettuakaan. Kirja on kesän aikana kerännyt arvosteluja laidasta laitaan, mutta itse päädyin pitämään kirjasta paljon.

New voices: Read a debut novel: Emma Kantanen: Nimi jolla kutsutaan öisin. Hän sanoi nimekseen Aleia ei tapahtunut vieläkään, mutta sen sijaan päädyin lukemaan mielenkiintoisen teoksen kiinan peliteollisuudesta ja lesbokulttuurista. Kirja on vähän epätasainen ja outo, mutta ihan lukemisen arvoinen mikäli aihepiiri kiinnostaa.

Past love: Reread a book you loved when you were younger: J.K. Rowling: Harry Potter and the Deathly Hallows. Tulihan tämäkin viimein luettua elokuussa lukemattomien uusintakertojen jälkeen. Nyt on taas Potterit sen verran tuoreessa muistissa, että minulla on sarjasta mielipiteitä!

Armchair traveler: Read a book set in a destination you want to visit: Shion Miura: The Great Passage. Norwegian Wood ei tapahtunut, kuten aiemmin taisin jo sanoa, mutta päädyin sattumalta nappaamaan The Great Passagen Tallinnassa Rahva Raamatussa, ja vieläpä lukemaan sen kesän aikana. Yleensä olen pitänyt todella paljon lukemistani japanilaisista romaaneista, mutta The Great Passage oli korkeintaan tasoa ihan ok. Se kuitenkin sijoittuu Japaniin, ja siellä todellakin haluaisin käydä, joten tähän haasteeseen se sopii erittäin hyvin.

Expert-Level Additions

Stay awhile: Read a book with more than 500 pages: Rainbow Rowell: Carry On: Minun piti muutenkin lukea tämä teos uusiksi ennen jatko-osan Wayward Sonin ilmestymistä, joten tämä kohta täyttyi vaivattomasti. Älyttömän hauska fantasiateos joka nojaa yhtä aikaa Harry Potteriin sekä nörttikulttuuriin ja on kuitenkinvahvasti  oma teoksensa. Niin hyvä kirja!

Stranger than fiction: Read a nonfiction book published this year: Tiia Forsström: Ammattirakastaja: Tämä kohta ei varsinaisesti ole haaste, sillä luen mieluusti tietokirjoja koko ajan, mutta tämä valikoitui sitten lukemistoon uutuutensa takia. Ihan mielenkiintoinen!

Tongue-tied: Read a translated book: Ulla Donner: Spleenish. Räikeä, outo mutta myös oudon samaistuttava sarjakuvakirja, joka ilmestyi alunperin ruotsiksi.

No place like home: Read a book that appears in your Goodreads newsfeed: Maggie Nelson: Sinelmiä: Noh, tämä tuli luettua. Ei ehkä ihan minun kirjani, mutta varmasti jonkun muun.

Continental drift: Read a book set on every continent: Tämä haasteen kohta ei aivan toteutunut. Pitäisi kyllä jatkuvasti yrittää lukea laajemmin ympäri maailmaa!:

Europe: S/S Urst: Kontakti. Sijoittuu ehdottomasti Eurooppaan, muistaakseni Suomeen ihan, kirjana en oikein pitänyt. Mutta sijoittuupahan nyt sinne Eurooppaan.

Asia: Shion Miura: The Great Passage. Tähän olisin voinut lukea jonkun muunkin teoksen, mutta ei valitettavasti mahtunut suunnitelmiin. Paitsi se iänikuinen Norwegian Wood. Huoh.

Africa: Marissa Meyer: Cress: Edelleen, vähän harmittaa heittää valkoisen kirjailijan teos tähän kohtaan, mutta Cressissä tosiaankin ollaan huomattava aika Afrikassa.... joskaan ei aivaan meidän maailmamme Afrikassa. En lukenut mitään muuta kirjaa jossa Afrikassa oltaisiin vierailtu (muistaakseni?), joten tämä nyt jäi lopulliseksi vastaukseksi.

Australia: Bill Brysonin Down Under ei tapahtunut. Australiaan muuten tuntuu sijoittuvan tosi vähän kirjoja. Ehkä vielä joskus luen sellaisenkin.

Antarctica: Maria Semple: Where’d you go Bernadette?: Luin kirjan lähinnä tuon sijainnin takia, mutta nyt minua huvittaisi katsoa sen tuore elokuvasovituskin. Ehkä jos joskus tulee tilaisuus vastaan. Mutta siis oikeasti, millä todennäköisyydellä tulee Etelämantereelle sijoittuva kirja vastaan ennen Australiaa?

South America: Ei mitään. Ehkä jos joskus innostun maagisesta realismista (sellaisesta Etelä-Amerikkalaisesta, ei mistään urbaanista fantasiasta), niin saan jonkun Etelä-Amerikkaan sijoittuvan teoksen luettua.

North America: Nina LaCour: Hold Still: Vähemmän yllättäen Pohjois-Amerikkaan sijoittuva Nina LaCourin esikoisteos, jonka ostin jossain vaiheessa ihan vain kauniin uusitun kannen takia. Onneksi kirjakin oli ihan kiva.

Genre explorer: Read a book from a genre you've never read before: Lorraine Massey: Curly Girl the Handbook. En voi aiemmin sanoa lukeneeni mitään hiustenhoito-oppaita. Nyt kuitenkin luin ihan muista syistä, mutta kirja sattui sopimaan tähänkin. Ihan mielenkiintoinen opus joka on ilmestymässä myös suomeksi.

Reading roulette: Read the third book you see on your Want to Read shelf: Marie Lun Legend ei tapahtunut. Tuolla se odottelee edelleen hyllyssä, kunnes minun pitää parin viikon sisällä se viimein palauttaa kirjastoon. Ehkä innostun lukemaan sen, ehkä en. Marie Lu on sinällään aikamoinen hit or miss -kirjailija minulle, sillä Warcross oli tosi hyvä ja Young Elites -trilogia taas suuri pettymys.

Primary reading: Read a book with a number or color in the title: Meagan Marie: Women in Gaming: 100 professionals of play. Tämä olisi sopinut yhtä hyvin myös tuohon viimeiseen kohtaan, mutta tähän en keksinyt muuta, joten tällä mennään. Kirja on ihan hyvä, joskaan en suosittele sen lukemista alusta loppuun ainakaan yhtä nopeasti kuin minä sen luin. Ei ollut kamalan mielekästä.

Back to school: Read a book about a subject you don't know much about: Antti Arnkil: Lauantaiesseet. Kirja sopii tähän kohtaan siinä mielessä, että lähes kaikki esseet olivat minulle melko tuntemattomista aiheista.

Huh, nostan hattua jos jaksoit lukea tämän koko hajanaisen postauksen! Yhteensä 22 eri kirjaa. Sain perustason haasteen suoritettua, mutta eksperttitaso jäi hieman vajaaksi. Ehkä sitten ensi kesänä taas. Olen melko huono lukuhaasteiden kanssa, mutta onnekseni nämä Goodreadsin haastekohdat ovat aina melkko helposti täytettäviä ilman älytöntä suunnittelua, taktikointia ja tylsien kirjojen lukemista. Nyt kuitenkin kohti syksyn lukemisia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti