lauantai 25. toukokuuta 2019

Goodreads Summer Reading Challenge 2019

Goodreadsin mielestä kesä on jo alkanut, sillä uusi kesän lukuhaaste on ilmaantunut sivustolle. Haaste oli hauska viime vuonna, joten ajattelin yrittää jälleen. Haaste löytyy kokonaisuudessaan täältä. Tällä kertaa haasteessa ei ole kohdille määrättyjä kuukausia, joten ajattelin venyttää sitä tarvittaessa hieman syksyynkin, sillä keksin kyllä itsekin ihan älyttömät määrät kirjoja luetuksi.

Jälleen kerran laitan tarvittaessa saman kirjan useampaan kohtaan, mutta pyrin haasteen mennessä siirtelemään lukemiani kirjoja niin, että mahdollisimman harva kirja olisi useassa kohdassa. Vaikea selitys, mutta toivottavasti se käy järkeen muillekin kuin minulle. Tällaiset kirjat olen aikeissa lukea, mutta koska olen osittain kirjaston armoilla, en välttämättä saa kaikkia kirjoja ajoissa käsiini. Katsotaan siis, millaiseksi kokoonpano jää kesän lopussa.

For Beginners

Good as gold: Read a book that won a Goodreads Choice Award: Tara Westaway: Uneducated: Olen lukenut viime vuoden voittajista jo kaikki kiinnostavat YA-kirjat, Circe ja Stephen King eivät kiinnosta, enkä lue romantiikkaa, joten kirjaksi valikoitui Uneducated. Olen törmäillyt siihen hyvän aikaa niin kirjatubessa kuin suomalaisissakin kirjapiireissä, ja satun olemaan myös kirjan varauslistalla aika hyvässä vaiheessa, joten enköhän saa kirjan kesän aikana itselleni.

The book is better: Read a book being adapted for TV or film this year: Celeste Ng: Little fires everywhere: Tähän kohtaan kaavailin myös esimerkiksi Terry Pratchettin ja Neil Gaimanin Good Omensia, mutta saan Little fires everywheren paljon helpommin käsiini. Vielä joskus toivottavasti luen myös Good Omensin....

Short & sweet: Read a book with less than 100 pages (or a book you can finish in one sitting): Maiju Voutilainen: Itke minulle taivas: Olisin voinut helposti valita tähän myös jonkin sarjakuvan, mutta päätin pysyä kiltisti sadassa sivussa. Olen lukenut ne pari suurinta trendirunokirjaa, ja perinteinen runous ei tunnu jutultani, joten otan sitten luvun alle tällaisen tubettajakirjan. En ole muistaakseni lukenut suomalaisen tubettajan tekstejä aiemmin, joten kokemus tulee olemaan jännittävä.

On the bandwagon: Read one of the most read books right now on Goodreads: Tara Westaway: Uneducated: Nämä muutaman tarkasti rajatun kirjan listat ovat suomalaisille vähän vaikeita, sillä kaikkia en voi löytää lähikirjastostani. Toinen mahdollisuus on Sally Rooneyn Normal People, joka on kai suomennettu tässä joskus. Toistaiseki kuitenkin Uneducated on valintani.

Actually want to read: Read a book that's been on your Want to Read shelf for more than a year: Tahereh Mafi: Unravel me: Kirja on roikkunut sekä omassa hyllyssäni että Goodreadsin tbr-osiossa varmasti yli vuoden. Muitakin ehdokkaita on, mutta tästä olisi kiva päästä jo pikkuhiljaa eroon.

Not from around here: Read a book set in a different culture from your own: Haruki Murakami: Norwegian Wood: En ole kaikesta japanitaustastani huolimatta koskaan lukenut Murakamia. Olen pitänyt lähes kaikista lukemistani japanilaisista kirjoista todella paljon, joten toivottavasti tämäkään ei petä.

In the friend zone: Read a book that a friend has recommended: Moto Hagio: The Heart of Thomas: Lasketaanko tyttöystävä ystäväksi? The Heart of Thomas on odotellut hyllyssä todella kauan, joten kai se on pakko lukea viimein. Kirja on älyttömän kokoinen tiili, johon on koottu koko sarja. Rannemurtumia odotellessa!

It takes two: Read a coauthored book: Nina LaCour & David Levithan: You know me well: Nina LaCourin tyyliin Välimatkoja -teoksen kautta ihastuneena mukaani lähti viime kirjastoreissulla tämä kirja ihan hetken mielijohteesta. David Levithania en ole lukenut aiemmin, mutta aikeissa on ollut tutustua hänenkin tuotoksiinsa.

Wheel of format: Read a book in a format that you don’t normally read in (­a graphic novel, poetry, a play, an audiobook, etc.): Maiju Voutilainen: Itke minulle taivas: Tähän kohtaan saattaa ilmestyä jokin muukin runokirja, mutta toistaiseksi en ole keksinyt mitään muuta.

New voices: Read a debut novel: Erika Vik: Hän sanoi nimekseen Aleia: Olen melko varma, että Aleia on ollut jollakin tbr-listalla pari kertaa aiemminkin... Kirja ei suoraan sanottuna puhuttele minua aivan kamalasti, mutta se on niin kehuttu, että on pakko yrittää viimein. Paksut fantasiaopukset ovat vaan pelottavia. Jos olen oikein käsittänyt, kirja on Erika Vikin esikoisteos, joten se sopii sitten esimerkiksi tähän kohtaan.

Past love: Reread a book you loved when you were younger: J.K. Rowling: Harry Potter and the deathly hallows: Olen viime aikoina yrittänyt kunnolla muistella, mitä olen lukenut nuorempana. Koska muut muistamani kirjat ovat tasoa Prinsessapäiväkirjat, luen sitten tähän kohtaan sen vikan Potterin. En ole erityisemmin "rakastanut" näitä(kään) kirjoja, mutta ovathan ne varmaan jotenkin vaikuttaneet nykyisiin lukutottumuksiini.

Armchair traveler: Read a book set in a destination you want to visit: Haruki Murakami: Norwegian wood: En tiedä voisinko edes vastata tähän kohtaan muuten kuin Japanilla. Lukisin mieluusti enemmänkin sinne sijoittuvia teoksia, mutta katsotaan mihin aika riittää.

Expert-Level Additions

Stay awhile: Read a book with more than 500 pages: Rainbow Rowell: Carry On: Aivan ihanan Carry Onin jatko-osa Wayward Son ilmestyy syksyllä, joten on pakko lukea eka kirja uudestaan. Olen tähän listannut jo monia muitakin 500-sivuisia teoksia, mutta tämä on pakollinen luettava joka tapauksessa, joten saakoon se oman kohtansa.

Stranger than fiction: Read a nonfiction book published this year: Tiia Forsström: Ammattirakastaja: Tässä kevät-kesällä ilmestyvä (ilmestynyt?) kirja kertoo Forrströmin kokemuksista seksityön ammattilaisena. Hirmu kiinnostava aihe!

Tongue-tied: Read a translated book: Haruki Murakami: Norwegian wood: Tähän kohtaan saattaa ilmestyä jotain muutakin, mutta Norwegian wood tulee olemaan käännöskirja lukukielestä riippumatta, sillä japania en sentään taida ihan niin hyvin.

No place like home: Read a book that appears in your Goodreads newsfeed: Maggie Nelson: Sinelmiä: Tätä kohtaa varten menin selaamaan etusivuani ja silmään osui Sinelmiä kauniilla kannellaan ja hyvin maltillisella sivumäärällään. En oikein saanut koppia siitä, mitä kirja sisältää, mutta olen kyllä kiinnostunut.

Continental drift: Read a book set on every continent: Tässä kohdassa pitää kaiketi lukea useampi kirja, joten esimerkiksi tältä listaus voisi näyttää:
Europe: Sophie Kinsella: I Owe You One: Kirja on listallani erään toisen kohdan takia, mutta teknisesti ottaen vaikka mikä kirja sopisi tähän kohtaan.
Asia: Haruki Murakami: Norwegian wood
Africa: Marissa Meyer: Cress: Vähän harmittaa heittää valkoisen kirjailijan teos tähän kohtaan, mutta Cressissä tosiaankin ollaan huomattava aika Afrikassa.... joskaan ei aivaan meidän maailmamme Afrikassa. Toivottavasti keksisin tähän jossakin vaiheessa jonkin toisen kirjan, mutta valitettavasti suurin osa tunnetuista the Afrikkakirjoista eivät vaikuta minun makuuni sopivilta.
Australia: Bill Bryson: Down under: Olen törmännyt Bill Brysonin nimeen englannin opinnoissani, mutta tätä teosta en ollutkaan aiemmin nähnyt. Australia ei ole ihan ykkösmaitani, mutta mieluusti lukisin oikeita kokemuksia sieltä suunnilta.
Antarctica: Maria Semple: Where’d you go Bernadette?: On muuten älyttömän vaikeaa löytää Etelämantereelle sijoittuvia tarinoita! Olen hieman epäileväinen kyvystäni lukea tämä teos, mutta ainakin Etelämanner löytyy ilmeisesti.
South America: Gabriel García Márquez: Sadan vuoden yksinäisyys: Tämä kirja tuli kirjaimellisesti ensimmäisenä vastaan ja on hieman pelottavan pitkä, mutta ilmeisesti on pakko yrittää jos en juuri minulle kohdistetumpaa opusta satu löytämään.
North America: Celeste Ng: Little fires everywhere: Tähänkin todennäköisesti ilmaantuu joku toinen teos.

Genre explorer: Read a book from a genre you've never read before: Sophie Kinsella: I owe you one: En ole luultavasti koskaan lukenut chick-littiä, vaikka koko termin olemassaolo jo hieman hankaa vastakarvaan. Sen voin ainakin sanoa, että Sophie Kinsellaa en ole koskaan lukenut. Keskiluokkaisten heteroihmisten ongelmat ovat erittäin epäkiinnostavia, joten odotan pahinta. Valitsin tämän melko randomilla, sillä olen sentään kuullut kirjan nimen aiemmin.

Reading roulette: Read the third book you see on your Want to Read shelf: Marie Lu: Legend: Tässä piti hieman huijata, sillä en saa kaikkia want to read -kirjoja käsiini kirjastosta. Ensimmäinen omassa hyllyssä/kirjastossa saatavilla oleva kirja sattui olemaan Legend. Olen lukenut Marie Lulta vähän muitakin teoksia, ja kokemukseni ei ole ollut mitenkään älyttömän hyvä. Ehkä Legend kuitenkin yllättää?

Primary reading: Read a book with a number or color in the title: Sophie Kinsella: I owe you one: Näitä tulee yllättävän vähän mieleen! Toivottavasti Kinsella-kokeiluni toteutuu, sillä muuten joudun keksimään tähän jotain muuta.

Back to school: Read a book about a subject you don't know much about: Meagan Marie: Women in gaming: 100 professionals of play: Tietämykseni peleistä on aika aukkoista, sillä en ole itse ollut himopelaaja sitten yläasteen, jolloin pelasin yllättävän paljon. Vaikka sukupuoliasiat ovat usein mielessäni, en ole pahemmin miettinyt naisia nimenomaan pelialalla. Siten siis uusi aihe minulle.

Kirjoja on yhteensä 19 kappaletta 27:ää haastekohtaa varten. Päivittelen viimeistään joskus loppukesästä/alkusyksystä, että miten haasteessa meni, mutta tulen toki sisällyttämään nämäkin teokset kuukausipostauksiini, ja toivottavasti myös kirjoittamaan näistä omia postauksiaan. Niitä on vain syntynyt viime aikoina melko niukasti, sillä olen tälläkin hetkellä pari SUURTA postausta myöhässä... Kiitos kun jaksoit lukea loppuun, ja toivottavasti teillä muillakin on kivaa kesän lukuhaasteiden parissa, tai ihan muuten vaan kesällä lukien!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti