lauantai 1. syyskuuta 2018

Nina LaCour: Välimatkoja


Nina LaCourin Välimatkoja, tai We are Okay niin kuin olen englanninkielisessä kirjainternetissä tottunut näkemään, ei kuulu lukuhaasteeseni, mutta päädyin sen lukemaan kirjastosta bongattuani. Kirjan ihastuttava kansi on pidetty samana kuin alkuperäisversiossakin, joten se olikin melko helppo bongata verkkokirjastosta uusien kirjojen joukosta.

Välimatkoja kertoo Marinista, joka kirjan alussa odottaa ystäväänsä Mabelia kylään yliopiston asuntolaan, jossa tämä on viettämässä joululomaansa täysin yksin. Marinilla on paljon asioita jotka hän haluaisi Mabelille kertoa, mutta jostain syystä kaikki on vaikeaa. Välimatkoja on kuvaus yksinäisyydestä, paranemisesta ja menneiden hyväksymisestä.

Koska kirja on hyvin lyhyt, vain päälle 200 sivua, se toimii nopeana välipalana. Siitä huolimatta kirjan kansien väliin on saatu hyvin paljon koskettavaakin sisältöä. Kun contemporary-kirjojen keveydestä puhutaan, Välimatkoja on jossain hömpän ja raskaan välimaastossa. Se on kevytlukuinen, mutta silti ajatuksia herättävä.

Teoksen pääpointti minulle ei oleniinkään tarina, vaan kaikki pienet arkiset asiat. LaCourin tapa kuvata yksinäisyyttä on hyvällä tavalla kivuliasta. Marinin tunteet ovat vahvasti samaistuttavia ja hänen tarinansa puhutteleekin minua henkilökohtaisesti melko paljon. Jos olet koskaan tuntenut itsesi yksinäiseksi tässä maailmassa, suurella todennäköisyydellä saisit tästä kirjasta jotain irti.

Jostain syystä minun oli kuitenkin aluksi hieman vaikeaa päästä kirjassa alkuun, mutta loppua kohden minun oli puolestaan vaikea lopettaa. Kaikesta ylistyksestäni huolimatta se ei myöskään ole täyden viiden tähden kirja. En osaa paikantaa tekijöitä, jotka saivat minut alentamaan alkuperäistä viittä tähteä neljään ja puoleen, mutta teknisesti kirja lienee enemmän sitä luokkaa. Erittäin vahvana hyvänä puolena minun on kuitenkin lopuksi mainittava kirjan vaivaton representaatio. Päähenkilömme ovat kyllä naisista pitäviä naisia, mutta kirjassa ei ole oikeastaan kyse romanssista.


Julkaisuvuosi 2018 (2017)
Karisto
232 sivua
Kirjastosta
Suomeksi

4½/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti