lauantai 22. syyskuuta 2018

Tove Jansson: Kesäkirja


Get Your Grill on – Read a book that features summer recipes or outdoor summer activities
Backyard BBQ – Read a book that features a family reuniting or hanging out for the summer
Sand Between My Toes – Read a book that takes place in or around a beach/ocean

Tove Janssonin Kesäkirja osui niin täydellisesti useampaan kohtaan Goodreadsin kesälukuhaasteessa, puhumattakaan kirjan lyhyydestä, että minun oli melkein pakko lukea se. En ole aiemmin lukenut Tove Janssonilta mitään, en edes Muumi-kirjoja, joten en oikein tiennyt mitä odottaa. Näin ollen en voi juuri verrata Kesäkirjaa esimerkiksi Muumeihin, mutta nautin kirjasta lopulta kovasti.

Kesäkirja kertoo lyhyitä kertomuksia Sophian, tämän isoäidin ja isän kesästä pienellä saarella. Keskiössä on ennen kaikkea Sophian ja isoäidin suhde, kommellukset ja keskustelut. Kesään kuuluu niin hauskoja seikkailuja kuin hirvittäviä myrskyjäkin, mutta kotiinpaluu odottaa joka kesän lopussa.

Kirja pääsi yllättämään positiivisesti, vaikka en tietenkään odottanut sen olevan huonokaan. Kirja on ihan supertunnelmallinen. Vaikka saaristoelämä on hyvin kaukana minun elämänpiiristäni, kirjan luomat mielikuvat ovat niin eläviä, että aivan kuin olisin vieraillut kiejan saarella! Koska kirjan aihe on niin luonnonläheinen ja tavallaan ajaton, kirjan ilmestymisaika on helppo unohtaa. Kirja on julkaistu yli 40 vuotta sitten, mutta se puhuttelee edelleen - Nyt ilmastonmuutoksen ja muiden kauhujen aikana kirja on jopa aiempaa tärkeämpi.

Kirjan kiinnostavinta antia ovat sen kaksi päähenkilöä. Sophia ja isoäiti ovat totta kai hyvin eri ikäisiä, ja se näkyy heidän keskusteluissaan ja muissa tapahtumissa. Hahmot ovat hyvin kokonaisia. Heillä on pidettävät ja myös ärsyttävät hetkensä. Hahmot ovat siis tasapainoisia. Hauskasti myös mielestäni kirjaa voivat lukea niin nuoremmat kuin vanhemmatkin, ja saada siitä eri asiat irti - samoin kuin miten Jansson kuvaa Sophian ja isoäitinsä kommelluksia.

Julkaisuvuosi 2014 (1972)
WSOY
135 sivua
Kirjastosta
Suomeksi

5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti