perjantai 28. syyskuuta 2018

Patrick Ness: The Rest of Us Just Live Here


Kuten olette ehkä huomanneet, olen naurettavan jäljessä postauksissani. Luin kesällä "liikaa" kirjoja enkä ihan tällä yksi postaus viikossa -tahdillani ole ehtinyt korjata tilannetta. Tässä näemme sen seuraukset jälleen kerran, eli arvostelu heinäkuussa lukemastani kirjasta syyskuussa! Oli miten oli, luin Patrick Nessin The Rest of Us Just Live Here -kirjan lukuhaasteen ulkopuolella, ja kirja osoittautui hienoiseksi pettymykseksi.

Oletko koskaan miettinyt, millainen kirja kertoisi Valitun Ihmisen naapureista, niistä tavallisista ihmisparoista jotka elävät outojen tapahtumien myrskynsilmässä täysin tietämättöminä? The Rest of Us Just Live Here kertoo juuri tämän tarinan. Kirjassa Aivan Tavallinen Teini Mikey haluaisi vain valmistua lukiosta ja kenties pussata ihastustaan Hennaa, mutta oudot indie-lapset (eli oudosti nimetyt nuoret, jotka ovat niin chosenoneja että muodostavat keskenään omanlaisensa joukon) tuntuvat puuhaavan jotain outoa.

Kirjan idea kuulosti kiinnostavalta paperilla, mutta lopulta minulle jäi fiilis siitä, ettei ideasta otettu aivan kaikkea irti. Olen nähnyt kirjasta yllättävän hyviäkin arvioita, mutta minun mielestäni kirja on NIIN mallia "setä kirjoittaa nuortenkirjoja". Nuorten elämän triviaaleja ongelmia lähinnä pilkataan, eikä kovin hauskasti tai kiinnostavasti. Vakavammatkaan osat eivät toimi, sillä "tavallisten" ihmisten ongelmina käytetyt anoreksiat ja muut (mielen)terveysongelmat sun muut tuntuvat lähinnä välineiltä kuvata että hei, nää on niitä oikeita ongelmia. Kirja on ilmiselvästi satiirinen, mutta Nessin satiiri on yhtä kulunutta kuin oikeat ya-tropeet, ettei siitäkään aspektista oikein saa mitään irti.

Yksi suurimpia ongelmia kirjoissa minun mielestäni on turha romantiikka. The Rest of Usissa Mikeyn ja Hennan välinen kemia on mielestäni täysin olematonta, eivätkä muutkaan romanttiset suhteet ole oikein sen parempia. Eniten romanttista latausta on Mikeyn ja hänen parhaan kaverinsa Jaredin välillä, ja he sentään ovat pelkkiä kavereita! Hahmot jäävät ylipäätään latteiksi, ja etenkin Mikey on erittäin epäpidettävä.

Kirja on ilmeisen inspiroitunut esimerkiksi Buffy the Vampire Slayeristä, mutta Buffyn hauskuus on tipahtanut pois. En ole varma kirjan indie kids -pilkan toimivuudesta, kun monesti spefi-tarinoissa (myös Buffyssa!) yliluonnollisuudet toimivat metaforina tai muuten vain ovat rinnastettavissa oikean elämän ongelmiin. The Rest of Usissa kaikki maailman pelastamishässäkkä toimii vastakohtana tavallisten ihmisten perhedraamalle ja mielenterveysongelmille, mutta mielestäni kumpikin näistä on ihan yhtä tärkeää... Kenties kirja on voimauttava lukukokemus oman elämänsä uniikeille lumihiutaleille, sillä satiirina en edelleenkään saanut siitä mitään irti.

Kaiken kaikkiaan kirja onnistuu todistamaan sen, että muistakin kuin valituista lapsista voi kirjoittaa. Ainakin näin käsiteltynä aihe vain jää melkoisen latteaksi ja yksinkertaisesti tylsäksi. Toisaalta, en lähtökohtaisesti välitä satiirista muutenkaan. Ehkä en vain tajua. Annoin kirjalle hieman armoa arvosanassa siksi, koska pidän Jaredista ja kirjan ideasta. En kuitenkaan välttämättä suosittelisi kirjaa juuri kenellekään.

Julkaisuvuosi 2015
Walker Books
317 sivua
Kirjastosta
Englanniksi

2/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti