Jos kuva ei jostain syystä toimi, tapahtuman someista löytyy ohjelmakartta myös |
Seuraava ohjelma "Feminismi 1918/2018: Mikä muuttui sadassa vuodessa?" Laura Lähteenmäen ja Anu Holopaisen kanssa olikin enemmän heiniäni. Ainoa taivas -kirjan äskettäin julkaissut Essi Ihonen jäi pois sairauden takia, mikä oli harmi, sillä pidän Ainoasta taivaasta melko paljon. Lähteenmäki ja Holopainen olivat kuitenkin mielenkiintoista kuunneltavaa, ja nyt haluankin lukea etenkin Lähteenmäen Yksi kevät -kirjan joka kertoo Suomen sisällissodasta viiden punaisen tytön silmin. Samainen aborttikeskustelu nousi väistämättä esiin tässäkin puheenvuorossa, sillä raskaus ja/tai abortti on keskiössä näiden kolmen kirjailijan uusimmissa teoksissa. Satuinpahan myöhemmin samana päivänä vielä bongaamaan Holopaisen Ihon alaiset -kirjan parilla eurolla Akateemisessa kiejakaupassa, joten luonnollisesti minun oli pakko ostaa se omakseni. Vaikka olenkin kirjojen ostokiellossa. Hups.
Seuraavaksi oli vuoro puhua kirjojen sovituksista ohjelmassa "Tästä tulis hyvä leffa!, Kirjasta sarjaksi/leffaksi/näytelmäksi", jossa puheenvuoron saivat Elina Rouhiainen ja Emmi Itäranta. Alunperin osallistujana oli myös Aleksi Delikouras, joka ei jostain mystisestä syystä saapunut paikalle. Tämä oli yksi ohjelmista joita odotin tapahtumassa eniten, sillä luin ihan pari päivää sitten Emmi Itärannan Teemestarin kirja -kirjan, ja pidin siitä paljon. Elina Rouhiaisenkin tuotanto on mieleeni, joten ohjelma oli ensimmäinen jota seurasin täysillä. Väki-sarjan tv-sarjasta (tai sen mahdollisuudesta) tiesin toki minäkin, mutta en ollut tietoinen Teemestarin kirjan kolmesta näytelmäsovituksesta ja tsekkiläisestä radiokuunnelmasta (!). Kaiken kaikkiaan mielenkiintoista settiä siis.
Tältä siellä näytti, basically |
Demin kirjoituskilpailun palkintojenjaon ja YA-palkintojen julkistuksen jälkeen oli ihka aidon paneelikeskustelun aika. "Mikä (kaikki) ottaa päähän nuortenkirjakeskustelussa?" -ohjelmaan osallistuivat nuori lukija Maiju Koivula, kirjatubettaja "Kalenterikarju" (joka muuten turhaan vähätteli kanavaansa, ainakin minä olen hyvinkin törmännyt hänen videoihinsa), Bookish tea party -kirjabloggaaja sekä kirjavinkkari/kirjastonhoitaja/kirjailija Sini Helminen. Ensinnäkin, oli tosi kiva nähdä Sini Helminen livenä, nyt kun olen hänen ja Elina Pitkäkankaan For YA -videoita katsellut. Kaikilla oli omalta osaltaan mielenkiintoista sanottavaa aiheeseen, joka nyt ei tietenkään minua henkilökohtaisesti koske kuin sen verran, että olen "aikuinen" joka lukee nuoremmille suunnattuja kirjoja. Ikuisuusongelmaa nuorten lukemattomuudesta ja aikuisten tietämättömyydestä ei paneeli ratkaissut, mutta ei myöskään tuntunut täysin siltä samalta vanhalta jankkaamiselta.
Paneelin jälkeen lähdin pariksi tunniksi tekemään huonoja (kirja)ostoksia ja pyörimään tyttöystäväni kanssa muuten vaan Helsingissä, kunnes oli aika lähteä kotiin lopullisesti. Mainittujen ohjelmien lisäksi salissa pyöri tervehdyksiä äskettäin/lähitulevaisuudessa suomennetuilta kirjailijoilta, joista en kylläkään muista enää kamalasti, vaikka taisin nähdä samat pätkät kolme kertaa... Ilahduttavin heistä oli V.E. Schwab, jonka A Darker Shade of Magicin olen lukenut, ja toivottavasti pääsisin joskus trilogian loppuunkin. Kiva että käännöksen myötä keväällä 2019 toivottavasti suurempi joukko suomalaisia päätyy lukemaan Schwabin kirjoja!
Muuhun oheisohjelmaan en tutustunut, mutta mainittakoon vielä se, että tapahtumapaikalle saapuessa jaettiin lahjakasseja, joissa oli pari kirjaa ja kirjanmerkkiä. Kaikki (?) saivat Jennifer Mathieun Näpit irti! -kirjan ennakkokappaleen, joka tunnetaan myös alkuperäisnimellään Moxie. Lisäksi omassa kassissani oli Theo Lawrencen Salatun voiman kaupunki, jota en itse asiassa ollut koskaan nähnytkään, mikä oli ihan jännittävää. Kiitos lahjuksista!
Ilmaista krääsää + samalta reissulta hankkimani kahden euron Ihon alaiset |
Jos nyt jotain kritiikkiä pitää antaa, niin tapahtumapaikan puolesta salissa oli ehkä vähän turhankin viileää. Sille tuskin voi mitään, mutta takki kannattaa jatkossakin pitää mukana. YA-äänestys taas saattoi jäädä monilta osallistumatta, sillä sen formaatti oli jokseenkin kummallinen. Ensi kerralla kenties joku ihan perus kyselylomake fb/twitter-yksäreiden sijaan? Muutenkin pienoisia kommelluksia tapahtui oletettavasti uuden tapahtumapaikan takia, mutta ei mitään suurta. Unelmissani tapahtuma laajentuisi vielä lisää ja saisi suuremmat tilat ja hieman laajempaa kirjamyyntiä itse tapahtumaan. Ehkä vielä joskus edes puoliksi Amerikan malliin?
Kaiken kaikkiaan Hel-YA on hyvä tapahtuma. YA-kirjoista kiinnostuneille se on teknisesti ottaen ainoa tapahtuma, mutta siltikin tsekkaamisen arvoinen, mikäli ei asu ihan mielettömän kaukana Helsingistä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti