sunnuntai 10. kesäkuuta 2018

Kaksi sarjakuvaa: In Real Life & The Prince and the Dressmaker

Tällä kertaa käsittelen samassa postauksessa saman sarjakuvapiirtäjän kaksi teosta.

Cory Doctorow ja Jen Wang: In Real Life



In Real Life kertoo Andasta, joka on todella hyvä Coarsegold Online -nimisessä MMORPG-pelissä. "Gold farming" on pelin säännöissä kielletty, ja Anda ystävineen kokevat tehtäväkseen poistaa kaiken epärehellisen toiminnan suosikkipelistään. Asiat kuitenkin hankaloituvat kun Anda ystävystyy kiinalaisen kultafarmarin kanssa.

Pelkän kannen perusteella odotin sarjakuvalta enemmän sisältöä, joka korostaa Andan "peliminän" ja "arkiminän" eroja. Modernia ja realistista taikatyttömeininkiä, tiedättehän. Todellisuudessa In Real Life keskittyy kuitenkin siihen pisteeseen, jossa pelimaailma ja arki kohtaavat. Pelin sisällä kultafarmaus on kiellettyä ja epäreilua, mutta oikeassa maailmassa köyhille kiinalaislapsille se voi olla ainoa tapa elättää itsensä.

Vaikka sarjakuvalla on enemmän sanomaa kuin luulinkaan, sen sävy on hieman epämiellyttävä. Sarjakuva itsekin ottaa pikaisesti kantaa siihen, että Anda ei ole oikea ihminen ottamaan kantaa köyhien kiinalaisten asioihin mitään sen kummempia tietämättä. Se ei kuitenkaan riitä poistamaan ikävää white savior -fiilistä.

Saarnaavuudestaan huolimatta sarjakuva oli ihan kiva. Suurimman osan työstä tekee Jen Wang suloisella piirrostyylillään. Juoneltaan sarjakuva on aika teinihuttua: väärinkäsityksiä, tyhmiä vanhempia, ja niin edelleen. En itse pelaa juurikaan, mutta ehkäpä joku peleistä enemmän välittävä saa tästä erilaisen lukukokemuksen

Julkaisuvuosi 2014
First Second
175 sivua
Kirjastosta
Englanniksi

3/5

Jen Wang: The Prince and the Dressmaker



Jos en olisi lukenut The Prince and the Dressmakeria heti In Real Lifen jälkeen, olisin varmasti pitänyt IRL:istä enemmän. IRL on ihan hyvä, mutta The Prince and the Dressmaker saattaa olla tähän mennessä paras lukemani länsimainen sarjakuva. Teos on myöskin se sarjakuva, jota en tiennyt tarvitsevani.

The Prince and the Dressmaker sijoittuu Ranskaan ja kertoo ompelijasta, Francesista, joka tulee prinssi Sebastianin palkkaamaksi. Sebastian ei kuitenkaan halua pelkkiä tavanomaisia puvuntakkeja, vaan mekkoja! Sebastianin öinen alter ego Lady Crystallia tahtoo kauniita mekkoja yksi toisensa jälkeen. Kaikki tämä on kuitenkin pidettävä salassa prinssin perheeltä ja koko valtakunnalta.

Ensiksi minun on pakko mainita Wangin piirrosjälki! Wang on kehittynyt näissä neljässä vuodessa huimasti. Itse tyyli ei ole juuri muuttunut, vaan tullut entistä varmemmaksi. Pokkari on täynnä kauniita mekkoja, ja suosittelisinkin teosta kaikille muodista pitäville. Lady Crystallia ja vähän kaikki muutkin ovat tyrmäävän kauniita sellaisella söpöllä sarjakuvatavalla.

Merkitsin tunnisteisiini tämän postauksen lgbt-teemaiseksi. The Prince and the Dressmaker on näistä kahdesta sarjakuvasta se, jossa tämä käy ilmi. Vaikka koko sarjakuvan alkuasetelma on mekkoihin pukeutuva prinssi, asia käsitellään aika kasuaalisti ja harmaan sävyissä. Prinssin identiteetti ei siis lukijalle selviä, ja hyvä niin. Sarjakuvan tarina on suurimmalta osin kiva ja kevyt, mutta toisaalta prinssin tuskailu voi olla melko raskastakin. Syvää ja synkkää angstia näiden kansien välistä ei kuitenkaan löydy.

Hahmot jäävät hieman yksiulotteisiksi, mutta ovat huomattavasti muistettavampia kuin In Real Lifen vastaavat. Kaiken kaikkiaan The Prince and the Dressmaker on suvaitsevainen ja kaunis satumainen kokonaisuus, jonka vakavat ja kevyet ainesosat ovat hyvässä tasapainossa.

Julkaisuvuosi 2018
First Second
288 sivua
Kirjastosta
Englanniksi

5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti