lauantai 29. kesäkuuta 2019

Mid-Year Book Freak Out Tag 2019

Ei kai vuosi voi olla jo puolessa välissä? Mihin kaikki aika menee? Tämänkaltaisiin ajatuksiin havahduin, kun puoli booktubea julkaisi videonsa tähän tagiin liittyen. Olen vastannut kysymyksiin myös viime vuonna, joten ajattelin että olisi hauskaa vastata niihin nytkin. Toinen ajatukseni tämän viikon postaukselle oli jonkin sortin pride-suosituspostaus, mutta kenties ensi vuodelle sitten keksin jotain aiheeseen liittyen. Esittelen täällä muutenkin niin paljon lgbt-kirjoja että täällä on joka viikko pride-viikko!

1. Paras kirja jonka olet lukenut vuonna 2019

Olen lukenut ihan liikaa kirjoja vastatakseni tähän... Ajattelen melko julmasti niin, että Goodreadsissa antamani viisi tähteä merkkaavat melkein suoraan kirjan uudeksi suosikiksi. Näiden joukosta esille pomppasi tammikuussa lukemani Taylor Jenkins Reidin The Seven Husbands of Evelyn Hugo. Kirja on hurjan tärkeä ja koskettava, ja täysin rakastuin Evelynin hyvin vialliseen hahmoon. Nimestään huolimatta kirja on myös queer, mikä on vähemmän yllättäen suosikkiaspektejani siinä. En ennusta kovin montaa tämän kirjan ylittävää lukukokemusta loppuvuodelle!

2. Paras jatko-osa jonka olet lukenut vuonna 2019

Otan tähän esille kolme kirjaa, sillä jatko-osista tulee puhuttua yksittäisiä teoksia tai aloitusosia vähemmän. Suosikkejani ovat olleet Kevin Kwanin Rich People Problems (Crazy Rich Asians -sarjan lopetusosa), Marissa Meyerin Scarlet (toinen osa The Lunar Chronicles -sarjassa) sekä Elena Ferranten Kadonneen lapsen tarina (Napoli-sarjan lopetus). Rich People Problems nosti sarjansa ironian suosta hieman aidosti tunteellisen fiktion tasolle, mikä toimi hyvin. Scarlet vain on todella hyvä jatko-osa. Kadonneen lapsen tarina taas purkitti tarinan tyydyttävällä tavalla, ja voi millaisiin sfääreihin Elenan ja Lilan tarina pääseekään!

3. Uusi julkaisu jota et ole vielä lukenut, mutta tahtoisit lukea

Näitähän aina riittää... Tällä hetkellä kirjastosta minulla on tämän vuoden julkaisuista vuoroaan odottamassa Emma Kantasen Nimi jolla kutsutaan öisin sekä Anders Vacklinin ja Aki Parhamaan Glitch. Varauksessa on Aino Vähäpesolan Onnenkissa sekä Maggie Nelsonin Sinelmiä. Muuten vaan kiinnostavia uusia teoksia ovat mm. Casey McQuistonin Red, White & Royal Blue, Aminah Mae Safin Tell Me How You Really Feel, Mariko Tamakin Laura Dean Keeps Breaking Up with Me sekä Rachel Hawkinsin Her Royal Highness. Olisipa enemmän aikaa ja rahaa!

4. Eniten odottamasi julkaisu vuoden toiselta puoliskolta

Rainbow Rowellin Wayward Son!!!! Ei voi olla muuta vastausta.

5. Suurin pettymys

Koska olen alkanut antamaan kakkosia ja ykkösiä rohkeammin, näitäkin on nyt helpompi seurata. Jos lähdetään kuitenkin siitä, että pettyäkseen on pakko olla korkeat odotukset, niin vastaus on selkeästi Tomi Adeyemin Children of Blood and Bone. Älyttömän hypetetty kirja osoittautui ainakin minun osaltani flopiksi. Muita kehnoja teoksia ovat olleet mm. Sari Luhtasen Sydän kylmänä ja Jukka Behmin Pehmolelutyttö.

6. Suurin yllätys

Yleensä olen aika hyvä valikoimaan kirjat joista tulen pitämään, mutta Holly Bournen Normaali-trilogia oli kauan pois tutkastani. Jotenkin etenkin ekan osan, Oonko ihan normaali?, kannet saavat sen näyttämään lapsellisemmalta kuin se onkaan. Loppujen lopuksi kirjassa (ja sarjassa muutenkin) on synkkääkin menoa! Näin ollen Bournen kirjat pääsivät yllättämään.

7. Paras uusi kirjailija (debyytti tai sinulle uusi)

Vastaanpa tähän kahdella, sekä debyytillä että minulle uudella nimellä. Ilmeisesti en ole ollut kamalan vakuuttunut lukemistani esikoisteoksista, mutta mieleen on jäänyt positiivisesti ainakin Natasha Nganin Girls of Paper and Fire. Muuten vain uusi tuttavuus on Taylor Jenkins Reid, yllä kerrotuista syistä.

8. Uusin fiktiivinen ihastus

Tälläkään kertaa ei tule ketään kirjojen puolelta mieleen. Evelyn Hugo on aika karismaattinen kylläkin.

9. Uusin suosikkihahmo

Evelyn menee myös tähän kategoriaan. Normaali-trilogian Evie on hauska myös, ja Cress Lunar Chroniclesista.

10. Kirja joka sai sinut itkemään

Taas kerran Evelyn Hugo! Oikeasti itkin kirjan lopussa. Harvinainen tapahtuma.

11. Kirja joka sai sinut iloiseksi

Scarlet ja Cress (The Lunar Cronicles edelleen) saavat aikaan sellaisen fiiliksen kuin olisin taas 14-vuotias ja lukisin Nälkäpeliä! Kaikki nostalgiaa herättävä ylipäätään tuo iloa arkeen, mutta kaiken lisäksi Marissa Meyerin teksti on minusta näin 21-vuotiaanakin luettavaa. Sama ei varmasti tapahtuisi kaikkien hieman vanhempien ya-kirjojen kanssa.

12. Paras kirjasta sovitettu elokuva, jonka olet nähnyt tänä vuonna

Apua, olenkohan katsonut näitä ollenkaan... Ei kun ainiin,  lainasin The Miseducation of Cameron Postin kirjastosta! Se oli hyvä, ja ymmärrän miksi kirjaa oli vähän pitänyt leikellä toimivammaksi leffamuodossa. Muuten en ole varmaan katsonut yhtäkään. Tänä vuonna on tullut tutummaksi mm. Marvel-leffat, joten enää suurin osa elokuvista mitä haluan katsoa ei ole vain sovituksia lukemistani kirjoista :D

13. Suosikkivideo/postaus jonka olet tehnyt tänä vuonna

Tämä vuosi on ollut vähän junaonnettomuus postausten kanssa. Olen ehtinyt kirjoittaa lähinnä vain kilometripostauksia kaikesta lukemastani, eikä energiaa ole jäänyt yksittäisiin arvosteluihin. Näin ollen suosikkini on varmaankin postaus, jossa pohdin vuoden 2018 suosikkejani ja muuta sellaista.

14. Kaunein kirja jonka olet ostanut (tai saanut) tänä vuonna




En osaa valita näiden kirjojen väliltä, joten ottakaa tylsät goodreadsista pöllityt kansikuvat. En jaksa millään kaivaa näitä esille, mutta omistan ne kyllä fyysisenä! Kuvitelkaa Hold Still sellaisena mukavan karheana, sillä se on tärkeä osa kokemusta.

15. Mitä kirjoja sinun pitää lukea vuoden loppuun mennessä?

Öö, kaikki? No siis, ainakin kolmoskohdassa mainitsemani teokset. Haluaisin saada kirjastolainojani vähän järkevämmäksi että saisin luettua enemmän omasta hyllystä. Pitänee siis yrittää entistä kovemmin saada nykyiset lainat luettua, että jokainen uusi saapuva varaus ei lisää vain stressiä :DD eihän tämä mitään työtä ole tai mitään.

Kysymykset:

1. Paras kirja jonka olet lukenut vuonna 2019
2. Paras jatko-osa jonka olet lukenut vuonna 2019
3. Uusi julkaisu jota et ole vielä lukenut, mutta tahtoisit lukea
4. Eniten odottamasi julkaisu vuoden toiselta puoliskolta
5. Suurin pettymys
6. Suurin yllätys
7. Paras uusi kirjailija (debyytti tai sinulle uusi)
8. Uusin fiktiivinen ihastus
9. Uusin suosikkihahmo
10. Kirja joka sai sinut itkemään
11. Kirja joka sai sinut iloiseksi
12. Paras kirjasta sovitettu elokuva, jonka olet nähnyt tänä vuonna
13. Suosikkivideo/postaus jonka olet tehnyt tänä vuonna
14. Kaunein kirja jonka olet ostanut (tai saanut) tänä vuonna
15. Mitä kirjoja sinun pitää lukea vuoden loppuun mennessä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti