maanantai 15. heinäkuuta 2019

Booktube-suosituksia osa 1: Tutut, turvalliset ja alkuperäiset

Booktube, suomalaisittain kirjatube, on osa Youtubea, jonka videot keskittyvät kirjoihin. Videoille ominaisia ovat toistuvat formaatit kuten haul-videot, kuukauden/viime aikojen luetut ja erilaiset haasteet. Koska tekijät ovat monesti nuoria, on pääpaino mainstream-kirjatubettajilla young adultissa, mutta poikkeuksiakin löytyy.

Jonkinlainen kehä sulkeutuu, sillä kirjoitin tämän postauksen kirjatuben inspiroimana. Syyslukija (mainitsen myöhemmin uudestaan!) julkaisi videon kirjatubesuosituksistaan. Ajattelin sitten itsekin koota postaukseen omia suosikkejani siltä varalta, että joku vähemmän perehtynyt saisi uutta katsottavaa oman videokulutukseni avulla. Olen jakanut listan ulkomaalaisiin perinteikkäämpiin tekijöihin sekä uudempiin suosikkeihin  Pituuden vuoksi julkaisen näistä erilliset postaukset. Ulkomaalaisia nimiä on älyttömät määrät enemmän ja kaikki suomalaisia kirjavideoita katsovat todennäköisesti tietävät suositukseni jo ennalta, joten lopulta päätin jättää tämän postauksen kaksiosaiseksi. Jos satut kuitenkin lukemaan tätä ja oikeasti haluat kuulla lisää suomalaisista tekijöistä, niin heitä toki kommenttia!

En ole aivan satavarma siitä, miten törmäsin ensimmäiseen Booktube-kanavaani, mutta olen seuraillut meininkiä siellä jo parisen vuotta, ja juuri se innosti minua lukemaan taas aktiivisemmin. Kaivelin tätä postausta varten Youtube-historiaani ensimmäisen tykätyn kirjavideon löytääkseni. Niistä päätellen aloin katsoa kirjavideoita suunnilleen vuonna 2015. Ensimmäisten videoiden joukossa on Kristina Hornerin video "sukupuolitetuista" kirjan kansista. Kristina ei valitettavasti tee nykyään enää videoita, mutta häntä voin todennäköisesti syyttää youtube-mieltymyksistäni. Tämä alkuperäinen video kuvauksessa linkitettyine kuvagallerioineen on kuitenkin mielenkiintoista katsottavaa, ja voihan sitä Kristinan videokatalogia katsoa jälkeenpäinkin.


Alussa muistan katselleeni paljon myös Ariel Bissettin videoita. Ariel luki, ja lukee edelleenkin, young adultin lisäksi kaikenlaisia vähemmän tunnettuja teoksia. Nykyään hänen huomattavinta antiaan ovat erilaiset dokumenttityyppiset kirja-aiheiset videot, joissa esimerkiksi pohditaan ennakkovarauksien tärkeyttä tai kirjastojen käyttötarkoituksia. Muutenkin hänen kanavansa voi olla juuri sinulle, jos etsit vähemmän kaavamaista kirjasisältöä mutta kuitenkin hyvin tuotettuna.


Kenties ensimmäinen moderni kirjatubettaja on Christine Riccio polandbananasBOOKS-kanavalta. Samoihin aikoihin aloittaneita Christinen ystäviä ovat jessethereader ja Katytastic-Kat. Tästä alkuperäisestä kolmiosta katson lähinnä Katin videoita. Kat on nykyään hieman epäaktiivinen, mutta hän tekee esimerkiksi todella hyödyllisiä videoita kirjoittamisesta. Muuten sisältö on pitkälti tasoa kuukausittainen sponsoroitu book haul, mutta koska pidän Katista, katson nekin! Esimerkkinä video siitä, miten kehittää ideoita tarinoiksi. Vaikka en aktiivisesti kirjoitakaan muuta kuin pikkuprojekteja self-indulgent oc-hahmoilla, Katin kirjoitusvideot ovat oikein kiinnostavia.


Omien sanojensa mukaan toisen sukupolven kirjatubettaja emmmabooks puhuu etenkin mielenterveyden ongelmia käsittelevästä ya-kirjallisuudesta, ja suhtautuu siihen intohimoisesti. Synkän nykykirjallisuuden lisäksi Emma on älyttömän suuri Shadowhunter-fani. Emman sisältö on aika turvallisen kaavamaista hauleineen, wrap-uppeineen ja vlogeineen. Mielestäni kaikki sisältö on kuitenkin tehty niin rakkaudella, että niitä jaksaa katsoa erittäin hyvin.


Readbyzoe-kanavan Zoë lukee paljon romantiikkaa ja ei ehkä kaikista uusimpia ja ya-sfääreissä puhutuimpia kirjoja. Mukaan mahtuu aikuisten kirjallisuutta sekä young adultia. Viime aikoina Zoë on kunnostautunut piiitkien kokoomavideoiden saralla, mutta mukana on myös vlogeja sekä haastevideoita. Luonteeltaan Zoë on pirteä mutta aito, ja voisin kuunnella häntä loputtomiin!



A Clockwork Reader-kanavan Hannah pitää myös Cassandra Claren kirjoista, ja lukee muutenkin paljon fantasiaa. Hannah tekee suhteellisen usein puhtaita suositteluvideoita ja erilaisia tag-videoita. Painotus on vahvasti young adultin puolella, mutta viime aikoina The Seven Husbands of Evelyn Hugon innoittamana Hannah on puhunut myös aikuisten kirjoista. Hannahin kanava ei ole kamalan aktiivinen nykyään, mutta häntä näkee enemmän Bookmarked-liveissä.



Bookmarked on siis kirja-aiheinen liveshow jossa keskustelevat aiemmin mainitut readbyzoe sekä A Clockwork Reader -Hannah Hailey in Booklandin Haileyn kanssa. Joitakin viimeaikaisia aiheita ovat olleet esimerkiksi lukujumit, lukumaratonit ja oman mukavuusalueen ulkopuolelta lukeminen. Show (tai sen tallenteet, sillä keskustelut käydään livenä huonoon aikaan suomalaisten näkökulmasta) on minulle ennen kaikkea se kokemus kirjoja lukevista ystävistä jota en ole toistaiseksi koskaan saanut. Hyvää kotiaskaretaustakuunneltavaa!


ProblemsofaBookNerd-kanavan Cece on ollut suosikkejani jo piiitkään. Kanava on pyhitetty LGBTQ-teoksille, ja aiheeseen liittyvät videot ovat hyvin tutkittuja. Olen saanut vuosien varrella äärettömän monta hyvää suositusta Cecen videoista. Myös kanavan vlogit ovat hauskaa katsottavaa. Hyvin tuotettu, mukavan looginen kanava, jossa harvemmin on irrallisia videoita vaan suurin osa liittyy johonkin sarjaan (esim HP chats!) tai on muuten lokeroitavissa esimerkiksi book hauliksi tai vlogiksi. Tietysti valitsin esimerkiksi sen harvinaisen videon jolla ei vastaavaa kategoriaa oikeastaan ole, mutta video voi olla monille hyödyllinen! Aiheena siis lgbt-kirjojen etsimistä helpottavat työkalut.



Muita tutustumisen arvoisia nimiä saattavat olla esimerkiksi:

- jessethereader
- polandbananasBOOKS
- PeruseProject
- Tashapolis

Olivatko kaikki nimet tuttuja? Ei haittaa, ehkä ensi osassa olisi uutta katsottavaa! Silloin tapaamme uudempien ja ei välttämättä niin tunnettujen tekijöiden merkeissä.

Seuraava osa täällä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti