lauantai 24. marraskuuta 2018

Juri Nummelin: Sadan vuoden unet: satuja aikuisille


Luin Juri Nummelinin toimittaman Sadan vuoden unet: Satuja aikuisille -novellikokoelman kesällä Goodreads-lukuhaastetta varten, ja onnistuin vasta nyt kirjoittamaan siitä. Muistelen teoksen olleen ihan hyvä lukukokemus novellikokoelmaksi.

Kirja tarjoaa aikuisia uudelleenkerrontoja ja muita mukaelmia tutuista ja vähemmän tutuista saduista. Vaikka "aikuinen satu" tuo mieleen ennen kaikkea jotkut 50 shades -satuversiot, mutta aikuisuus tarkoittaa kenkäfetissin lisäksi kokoelmassa myös muun muassa mielenterveysongelmia, kela-tukia ja vähän vaikka mitä. Suosikkeihini kuuluvat Johanna Sinisalon Hantta ja Kertsi ja Artemis Kelosaaren Marleena ja uusi maailma. Pitänee joskus tutustua näiden kirjailijoiden tuotantoon!

En yleensä pidä antologioista kokonaisuutena paljoa, ja se toistui tämänkin teoksen kanssa. Osa teksteistä on huomattavasti vahvempia ja mieleisiäni, kun taas jotkut lähinnä huonolla tavalla epämukavia tai jopa hieman noloja. Epämukavien novellien joukkoon kuului esimerkiksi Markus Leikolan hölmöläiskertomus Pidennetty. Novellikokoelman hyvä puoli onneksi on, että jos jokin tarina ei nappaa, sen ohi pääsee nopeasti,

Kirjaa lukiessani havaitsin, miten vähän loppujen lopuksi ajattelen satuja. En oikeastaan tiedä niistä paljoakaan pakollista Disney-oppimäärää enempää. Usein minulla oli vaikeuksia alkuperäisten satujen tunnistamisessa. Onneksi kirjan lopussa oli jokaiselta kirjailijatla lyhyt pätkä oman kertomuksensa taustoista, mitä oli mielenkiintoista lukea.

Suosittelisin kirjaa ennen kaikkea saduista ja synkistä, aikuisista versioista kiinnostuneille. Toisaalta mielestäni aikuisuus näkyi saduissa ihan mielenkiintoisillakin tavoilla, kuten aluksi mainitsinkin, mutta kuitenkin useimmiten aikuisuus on synonyymi kuin seksille ja/tai väkivallalle. Kenties joukkoon olisi sopinut hieman positiivisempiakin aikuisuuden kuvauksia.

Julkaisuvuosi 2017
Jalava
331 sivua
Kirjastosta
Suomeksi

3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti