lauantai 21. heinäkuuta 2018

Mackenzi Lee: The Gentleman's Guide to Vice and Virtue


Goodreads Ultimate Summer Reading Challenge 2018: Take Pride – Read a book written by an LGBTQIA author or that features an LGBTQIA character
Ocean Blue – Read a book that takes place out on the water
Read the World -Read a book that takes place in a country, or focuses on a culture, other than your own

Kesäkuussa lukuhaastettani varten ensimmäiseksi luin Mackenzi Leen The Gentleman's Guide to Vice and Virtuen. Kirja on ollut ilmestymisaikanaan kirjatubessa hyvin suosittu, ja ilokseni bongasinkin sen nyt hieman myöhemmin oman kirjastoni valikoimasta.

Kirja kertoo Montysta, joka on isänsä harmiksi lantanut elämänsä valahtaa herrasmiehelle epäsopivaan kuntoon. Montyn suosikkiasioita ovat juhliminen, alkoholi, uhkapelit, miehet ja naiset, eli kuta kuinkin kaikki asiat joista hänen kivikasvoinen isänsä tahtoisi Montyn pysyvän kaukana. Loppuhuipentumana ennen tylsää aikuiselämän alkua Montyn ja tämän parhaan ystävän ja ihastuksen kohteen Percyn on määrä lähteä kiertämään Eurooppaa, mutta isä kuitenkin määrää poikien riesaksi heille "lapsenvahdin" matkalle.

Perusolemukseltaan kirja on seikkailua täynnä. Odotin kirjalta ehkä enemmän ihmissuhteita ja matkailua, mutta iso osa kirjan melko monesta sivusta käytetään kohellukseen ja pahiksilta karkuun juoksemiseen, Seikkailun oheen on heitetty myös muutamia ihmisoikeusongelmia, eli se ei ole teemoiltaan aivan höttöä. Tarkemmin ottaen kirjassa käsitellään homoutta (/biseksuaalisuutta, oikeastaan), sairauksia ja mustien asemaa aikansa maailmassa.

Kirjan juonenkäänteitä on ihan mukava seurata. Lukukokemuksena kirja on tasoa "ihan ok", joten minun on hankala keksiä siitä mitään sen kummempaa sanottavaa. Harmikseni en voi sanoa välittäneeni edes kirjan hahmoista paljoa. Percy ei ole erityisen muistettava. Kirkkaimmin juuri minua puoleensa vetää Percyn ja Montyn mukana matkustava Montyn Felicity-sisko, joka on myös saamassa oman kirjansa tänä syksynä.

Reaktioni Montyyn vaihteli hyvin paljon. Jossain vaiheessa aloin jo pitää hahmosta, mutta sitten tarkemmin miettiessäni minua alkoi toden teolla ärsyttää se, miten oikeastaan joka ikinen porukan matkallaan kohtaama ongelma on tavalla tai toisella Montyn aiheuttama, eikä hän myöskään tunnu oppivan matkan varrella paljoakaan. Muutenkin koko kirja on summattavissa kuta kuinkin niin, että tällä parin ongelmanuoren Suuri Seikkailu sotkee muiden nihmisten elämiä siksi, että voitaisiin saada jo muutenkin korjattavissa oleva alkuasetelma hieman erilaiseen asentoon...

Kaiken kaikkiaan kirja ei oikein ollut hypensä arvoinen, vaikka sen ihan nopeasti luinkin ja viihdyin sen parissa useimmiten. Heti kannet suljettuani havaitsin, etten oikeastaan kaivannut takaisin kirjan maailmaan. Näin ollen tuskinpa muistelen kirjaa enää vuosien päästä. Kenties jo lähtökohtaisesti seikkailullisempia kirjoja lukevalle tämä kirja voi sopia paremmin?

2017
Katherine Tegen Books
513 sivua
Kirjastosta
Englanniksi

3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti