lauantai 12. toukokuuta 2018

"Miten luen" -tag (How I read tag)

Täällä taas Booktubesta varastetulla tagilla! Jos Suomessa olisi yhtään kirjatubeskeneä niin varmaan suosiolla väsäisin näitä sinne, lol. Tällä kertaa kyseessä on alkuperäisnimeltään "how I read tag", ja löysin sen Little Book Owlilta. Olen kääntänyt ja muokannut kysymyksiä hieman, mutta perusperiaatteeltaan tag koskee enemmänkin yksilön lukutottumuksia ja -historiaa, eikä niinkään yksittäisiä kirjoja.

1. Mistä löydät uusia kirjoja luettavaksesi?

Lähinnä Booktubesta, totta puhuen. Tästä johtuen olen kunnolla perillä ainoastaan siitä, mitä tapahtuu englanninkielisen maailman young adult -sektorilla. Lueskelen myös suomenkielisiä kirjablogeja ja seikkailen listoilla Goodreadsissa. Toinen hyvä tapa löytää uutta luettavaa on selailla kirjastossa etenkin englanninkielisiä hyllyjä, koska niiltä bongaa usein juuri niitä kirjoja, joista netissä kuulee. Suomenkielisillä hyllyillä yleensä taas vain päädyn metsästämään sitä kirjaa mitä olen milloinkin hakemassa. Kirjakaupoissakin tykkään vierailla, mutta en niin usein.

2. Mistä lukuharrastuksesi alkoi?

Nyt tulee se kliseinen vastaus: olen lukenut aika lailla "koko ikäni". Lainausmerkeissä siksi, koska aloitin itse asiassa lukuharrastukseni kerran uudestaan. Pienenä minulle luettiin, sitten opin lukemaan itse ja luin huomattavan osan lähikirjastojeni lasten- ja nuortenosastojen kirjoista. Olin juuri se lapsi, joka lainasi kerralla muovipussillisen kirjoja (minne se kaikki into meni...). Muistan lukeneeni ainakin Harry Potterit. Hassuimpia alakoulumuistojani oli se, ettei joku luokkalaiseni millään uskonut, että olin lukenut jonkun Potter-osan viikossa... Nyt vieläpä tiedän, että eihän se ole oikealle Potter-fanaatikolle aika eikä mikään, mutta tälle luokkalaiselle silti liian vähän.

Jossain vaiheessa kuitenkin into hiipui. En haluaisi syyttää yläkoulua ja pakollisia kirjoja, mutta niidenkin syy se saattoi olla. Tässä vaiheessa aloin kiinnostua japanilaisesta populaarikulttuurista toden teolla ja näille kahdelle obsessiolle ei ollut enää tilaa rinnakkain. Sitten tapahtui aiemmin mainitsemani uusi alku. Lukiossa aloin taas elvyttää lukuharrastustani. En edes tiedä mistä kaikki alkoi, mutta taisin törmätä juurikin booktubeen jossain vaiheessa, ehkä lukion toisella? Aloin ensimmäistä kertaa lukea englanniksi. Ihan ensimmäinen englanninkielinen kirjani taisi olla The Maze Runner vuonna 2015. Siitä lähtien olen tietoisesti yrittänyt lukea enemmän ja enemmän.

3. Miten kirjamakusi on muuttunut vuosien varrella?

Öö, no... En juuri jaksa lukea enää ns. middle-grade -tasoisia kirjoja, tai ainakaan sen nuorempia teoksia. Nuorempana luin vielä jonkun verran esimerkiksi dekkareita, nyt en ole lukenut sellaisia vuosiin. Olen löytänyt kiinnostukseni fantasiaa kohtaan. Aiemmin mielsin fantasiaksi lähinnä sellaiset perinteisimmät "örkkimörkkejä ja sotureita" -kirjat ja tyyliin Taru Sormusten Herrasta -kirjat, mutta nyt olen löytänyt ne omat nurkkani fantasiatarinoiden kirjosta, joista pidän paljonkin. Olen kuitenkin myös laiskistunut hyvin paljon. Ne paksut Harry Potterit joihin alakouluikäisenä tartuin ennakkoluuloitta, veisivät nykyään varmaan ainakin puoli vuotta aikaani.

4. Kuinka usein ostat kirjoja?

Harvemmin kun haluaisin, mutta silti useammin kuin on tarpeen lukunopeudellani. Realistisesti sanottuna minulla ei ole juurikaan varaa ostaa kirjoja tällä hetkellä. Viimeisin kirjaostokseni varmaan noin kolmeen tai neljään kuukauteen on Illuminae-trilogian lopetusosa Obsidio. Välillä ostan useampia kirjoja esimerkiksi Adlibriksen aleista. Kirppareiltakin löytyy helmiä.

5. Miten kiinnostuit kirjabloggaamisesta?

Olen lueskellut kirjablogeja enemmän tai vähemmän vuosien ajan. Kuten olen monesti ilmaissut, suurin kiinnostukseni lähti kuitenkin Youtuben puolelta. Koska suomessa ei oikeastaan ole olemassa minkäänlaista kirjayhteisöä Youtubessa, väsäsin blogin. Ei sillä, että todennäköisesti saisin minkään sortin videoita aikaan...

Olen aiemmin kirjoittanut animeblogia (joka on kyllä teknisesti ottaen olemassa vieläkin, en vain ole saanut siellä aikaan mitään sitten joulukalenterini), joten en ole aivan uusi bloggaamisen saralla. Minusta on kivaa ottaa asia, jota kuluttaa, ja sitten tuottaa itse jotain sen pohjalta. Koska en ole äärettömän luova, arvostelu ja analyysi on minulle luonnollisempi keino toteuttaa tätä kuin esimerkiksi kirjoittaa ficcejä tai piirtää fanarttia. Muutenkin lukemistani asioista jää paljon vahvemmat muistikuvat jos kirjoitan niistä.

6. Miten reagoit kun et pidä kirjan lopusta?

Vähän riippuu. En yleensä ole sitä tyyppiä, joka murtuu mistään kirjasta. Kuitenkin, jos muu kirja on ollut hyvä, niin hieman ärsyyntyneeksihän siitä tulee. Jos taas en ole pitänyt kirjasta aiemminkaan kamalasti, mikään ei juuri muutu. Muutenkin vähän riippuu siitä, onko loppu huono teknisistä syistä vai omien tunteideni pohjalta.

7. Kuinka usein kurkkaat kirjan loppuun onnellisen lopun toivossa?

En koskaan! En ymmärrä miksi kukaan haluaisi tehdä niin. Välillä sivua lukiessani hyppään puolivahingossa sivun viimeiseen kappaleeseen, mutta sen enempää en halua spoilata tarinaa itselleni. 

8. Kenet haastaat?

Pakollinen kysymys, johon minulla ei ole vastausta. Tämän postauksen lukijat?

Kysymykset listamuodossa:

1. Mistä löydät uusia kirjoja luettavaksesi?
2. Mistä lukuharrastuksesi alkoi?
3. Miten kirjamakusi on muuttunut vuosien varrella?
4. Kuinka usein ostat kirjoja?
5. Miten kiinnostuit kirjabloggaamisesta?
6. Miten reagoit kun et pidä kirjan lopusta?
7. Kuinka usein kurkkaat kirjan loppuun onnellisen lopun toivossa?
8. Kenet haastaat?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti