lauantai 7. huhtikuuta 2018

Audrey Coulthurst: Of Fire and Stars


Audrey Coulthurstin Of Fire and Stars on lajissaan harvinaisuus. Suuren valtavirtakustantamon julkaisemaa young adult -fantasiaa tyttörakkaudella ei ole maailmassa kovin suurta määrää. Tämä olikin lähes ainoa syy, miksi valitsin kirjan luettavakseni. Mainitsin kirjan nopeasti maaliskuun luetut -postauksessa.

Prinsessa Dennaleian, tuttavallisemmin Dennan, tehtävä on lapsuudesta saakka ollut mennä naimisiin naapurivaltion Mynarian prinssin kanssa. Tämä liitto suojelisi Dennan väkeä muilta
mailta. Pulmana on, että Dennalla on kyky hallita tulta. Mynariassa taikavoimia omaavat ihmiset ovat inhon ja vainon alaisina, joten Denna ei saa jäädä missään tapauksessa kiinni. Tulevasta avioliitostaan hyvin epävarman Dennan elämä suistuu raiteiltaan, kun prinssin sijaan hän rakastuukin tämän siskoon, Amaranthineen.

Kirjassa onnistuneinta on romanssi. Itse juoni on melko tavanomaista fantasiahuttua, eikä mitenkään erityisen yllättävää sellaista. Ihania päähenkilöitä lukuunottamatta muut hahmot olivat paikoin melkein raivostuttavan idioottimaisia. Kirjan maailmasta mainittakoon, että ongelmana ei missään vaiheessa ole se, että Denna rakastuu tyttöön. Vaikka se ei käykään kovin usein ilmi, tässä maailmassa homous on luonnollista. Näin ollen myöskään kukaan ei käytä seksuaalisuudestaan sen kummempia termejä. Itse pidin tarinan tästä aspektista, mutta olisin ehkä halunnut nähdä sitä hieman enemmän.

Tytöistä suosikkini on yllättäen Denna. Denna on niin ihanan hukassa, eikä korostetun maskuliininen (mutta ei tosin yltiötyttömäinenkään). Dennan tunteet tulevat lukijalle selvimmäksi, ja voi kuinka suurilta ne tuntuvatkaan. Mare (eli Amaranthine) on myös kivaa seurattavaa, eikä itsekään vajoa pelkäksi stereotyypiksi, vaan on välillä tyttömäinenkin - joskin tiukasti omilla ehdoillaan. Näiden kahden romanssi toimii hyvin, ja olinkin puolet kirjasta harmistunut, kun tytöt eivät koskaan saa olla rauhassa kahdestaan.

Jos Of Fire and Stars olisikin tavanomainen heteroromanssi, en usko että se olisi tällaisenaan nähnyt päivänvaloa. En totta puhuen usko kenenkään lukeneen tätä pelkän juonen vuoksi. En juuri kiinnittänyt huomiota kirjan tekniseen puoleen, mutta jotkut ilmaisut yrittivät vähän liikaa, kuten kirjan aloittava "When I was seven winters of age..".

Koska naispareille harvoin käy fiktiossa hyvin, olin melko jännittynyt etenkin kirjan loppupuolella. Romanssistaan huolimatta kirja ei ole erityisen fluffy ja pehmeä lukukokemus suurimman osan ajasta. Toisaalta, jos lukija tuntee kemian Dennan ja Maren välillä, kokemus on melko feelseisä, jos saan lainata kamalaa anglismia.

Vaikka Of Fire and Stars ei ehkä ole uusi suosikkikirjani ikinä, se on vahvasti suositeltava wlw-tarinoita fantasiapuitteilla etsiville. Mielestäni on tarpeellista ja voimakasta ottaa perinteinen narratiivi, tässä tapauksessa perinteinen fantasiakertomus valtakunnilla, kuninkaallisilla ja kielletyllä taialla höystettynä, ja luoda se uudestaan lgbt-teemoja (ja tietenkin myös muita perinteisesti sivuun jääneitä teemoja) hyödyntäen.

Julkaisuvuosi 2016
Balzer + Bray
389 sivua
Oma
Englanniksi

3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti