lauantai 23. maaliskuuta 2019

Taylor Jenkins Reid: Daisy Jones & The Six


Vaikka luin Taylor Jenkins Reidin The Seven Husbands of Evelyn Hugon vasta tämän vuoden tammikuussa, tuntuu siltä, että olisin lukenut sen vähintään puoli vuotta sitten. Kirja jätti suuren vaiku Kun Storytelissä huomasin Reidin uusimman teoksen äänikirjana, päätin testata sitäkin (välimainintana, valitettavasti storytel-kokeiluni jäi toistaiseksi siihen kahteen viikkoon. Ihan liian kallis palvelu tämänhetkiseen rahatilanteeseeni. Pitää joskus ottaa uusiksi käyttöön).

Daisy Jones & The Six sijoittuu 70.luvulle ja kertoo The Six-nimisestä bändistä ja Daisy Jonesista, nousevasta laulaja-lauluntekijästä, joista kumpikaan ei yksinään ole vielä päässyt suuryleisön suosioon. Kun bändi ja Daisy Jones kuitenkin päätyvät tekemään yhdessä Honeycomb-kappaleen, se saa huiman vastaanoton. Kirja kertoo tarinan siitä, miten The Six ja Daisy Jones päätyivät keikkailemaan yhdessä, mikä siinä meni vikaan, ja miksi he lopulta erosivat.

Kirja on kerrottu kokonaan haastatteluformaatissa, mikä toimi varsin luonnollisesti etenkin äänikirjana. Kaikilla hahmoilla on oma lukijansa, joten välillä saattaa jopa unohtaa kirjan ihmisten olevan fiktiivisiä. Samanlaista romaanin rakenteella leikittelyähän oli Evelyn Hugossakin, mutta nyt perinteisestä formaatista ollaan irtauduttu täysin. Huomasin kuitenkin, että ainaiseen haastatteluun kyllästyy hieman, vaikka tarina ja hahmot kiehtovia ovatkin.

Kirjaa on monin tavoin vaikea olla vertailematta edeltäjäänsä. Kummankin kirjan keskiössä on varsin viallinen mutta silti (tai ehkä sen takia) pidettävä naishahmo. Evelyn on tottunut tekemään julkeitakin asioita elämässä selvitäkseen ja saadakseen kaiken mitä haluaa, Daisy vain yksinkertaisesti tekee mitä huvittaa. Itse pidän Evelynistä edelleen yli kaiken, mutta hyviä naishahmoja etsiville Daisy Jones on ehkä lukemisen arvoinen teos.

Minulta jäi ehkä jokin kerros kirjasta ymmärtämättä, sillä en tiedä 70-luvun bändeistä yhtään mitään. Moni asia The Sixin ja Daisy Jonesin elämässä on ilmeisesti lainattu oikeiden bändien ja artistien taustoista, joten sellaisten ystäville kirjassa voi olla jotain kivoja viittauksia tai vähintään nyökkäyksiä.

Kaiken kaikkiaan Daisy Jones and The Six on kiinnostava teos, mutta formaatiltaan ainakin minulle hiukan puuduttava. Se käy mielenkiintoista keskustelua ihmissuhteista ja etenkin rakkauden ja vihan rajasta. Seuraavaa Reidin historiallista kirjaa odotellessa.

Julkaisuvuosi 2019
Ballantine Books (Äänikirja: Random House Audio)
368 sivua
Äänikirja
Englanniksi

3½/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti