lauantai 16. maaliskuuta 2019

Nora Sakavic: The Foxhole Court


Otin aiemmin tässä kuussa ensimmäistä kertaa äänikirjapalvelun käyttöön hetken mielijohteesta, sillä halusin kuunnella koulumatkalla musiikin sijaan jotain muuta. Palveluksi valikoitui Storytel ja siellä huomioni kiinnitti Nora Sakavicin All for the Game -trilogian aloitusosa The Foxhole Court, sillä siitä oli yllättäen äänikirja. Olen yrittänyt lukea kirjaa e-kirjana viime vuoden huhtikuusta asti, mutta olin päässyt vain puoleen väliin. Nyt kuitenkin sain äänikirjan avulla puskettua kirjan loppuun asti.

Sarjan ensimmäinen osa kertoo fiktiivistä exy-urheilulajia pelaavasta Neilistä, jolla on hyvin rankka menneisyys jonka vuoksi hän käy lukiota valeidentiteetin turvin. Palmetto State Universityn Foxes -joukkue kuitenkin bongaa Neilin ja joukkue haluaa hänet ehdottomasti mukaan. Menneisyyttään uhmaten Neil ryhtyy osaksi joukkuetta, vaikka joukkueessa onkin myös kasvo Neilin aiemmasta elämästä.

Neilin uusi joukkue tosiaan koostuu hyvin rikkinäisistä ihmisistä vähintään yhtä rikkinäisillä taustoilla, joten Neil sopii kuvaan varsin hyvin. Voisin kuvailla kirjan otetta urheiluun urheiluanimeksi, jossa kaikki urheilijat käyttävät päihteitä ja hakkaavat toisiaan verbaalisesti (ja välillä ihan konkreettisestikin). Aika amerikkalaista jock-meininkiä siis jokseenkin karikatyyrimaisilla hahmoilla.

Valitettavasti suhteellisen vetävästä premissistään huolematta kirja ei oikein napannut mukaansa äänikirjanakaan. Jonkinlainen imu muodostui ehkä vasta jossain kirjan viimeisessä neljänneksessä, mikä on kyllä aivan liian myöhään. Luulisin, että kirjan ongelma on se, että se kertoo liikaa ja näyttää liian vähän. Muutenkin kirjan nyt jo ohuesta yli 200 sivun pituudesta aika monta sivua oltaisiin saatu poistettua sillä, ettei Sakavic olisi kertonut joka ikistä toimintoa esimerkiksi autoa käynnistettäessä. Lukija kyllä tietää miten maailma toimii! Lopputulos on puiseva, ja oikeasti kiinnostavat elementit jäävät harmillisen piiloon.

Kategorisoin kirja lgbt-tagilla, vaikka varsinaisesti se ei ensimmäisessä osassa näy kuin sivuhahmon, homon Nickyn osalta. Sarjassa tulee kuitenkin olemaan romanssi kahden pojan välillä, mutta se ilmeisesti tapahtuu kunnolla vasta viimeisessä osassa. Tällä hetkellä tuskailen siis sitä, että tahtoisin kyllä nähdä tämän romanssin, mutta en tiedä kestänkö niin montaa sivua Sakavicin puisevaa kerrontaa. Ehkä pääsen äänikirjan avulla sarjan finaaliin joskus...

En siis toisin sanoen valitettavasti voi ainakaan ensimmäisen osan perusteella suositella sarjaa täysin varauksetta. Kenties urheilun ja seksuaalivähemmistöjen yhdistelmä voi olla tarpeeksi kiinnostaakseen joitakin lukijoita?

Julkaisuvuosi 2013
Omakustanne (Äänikirja: Tantor Audio)
237 sivua
Äänikirja
Englanniksi

2/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti