lauantai 10. elokuuta 2019

Odotetuimmat loppukesän/syksyn kirja-uutuudet

Ajattelin etten päätyisi tekemään tällaista postausta syksyltä, mutta lopulta kaikista ovista ja ikkunoista alkoi tulvia mielenkiintoisia kirjauutuuksia. Niinpä kokosin odotetuimmat kirjani yhteen blogipostaukseen. Koska postauksen pointtina on vain lähinnä listata kiinnostavia nimikkeitä, en ole kirjoittanut kamalasti mitään spekulaatiota niistä. Yllättäen englanninkielisiä julkaisuja en keksinyt tarpeeksi, että ne olisivat löytäneet paikkansa listassa. Tässäpä siis ihan vain suomalaisia julkaisuja kuukausittain ja kategorioittain järjesteltynä.

Suomalaiset tietokirjat:

Elokuu:

Mikko Toiviainen: What's up, elämä  (Elokuu, WSOY): Kirjan oli ilmeisesti määrä ilmestyä jo keväällä, mutta se on ilmestymässä sittenkin nyt elokuussa. Kirja koostuu keskusteluista eri somevaikuttajien kanssa.

Eeva Vekki, Risto K. Järvinen: Päiväkirjaklubi (12.8. Nemo): Kirja koostuu noloista nuoruuden päiväkirjaotteista. Kirjaan liittyy ilmeisesti jonkin sortin tapahtumia, joissa ihmiset lukevat omia päiväkirjamerkintöjään ääneen. Itse törmäsin kirjaan ennen varsinaisia päiväkirjaklubeja, mutta konsepti kuulostaa silti erittäin kiehtovalta!

Noora Vaarala, Anton Vanha-Majamaa: Television lapset (20.8. Siltala): Esseitä televisiosta! Tämä on oikeasti ehkä eniten odottamani kirja koko syksyltä.


Syyskuu:

Iida Kukkonen, Tero Pajunen, Outi Sarpila ja Erica Åberg: Ulkonäköyhteiskunta: ulkoinen olemus pääomana 2000-luvun Suomessa (15.9. Into): Kirjan nimi sen jo kertookin, eli ulkonäkö ja sen merkitys Suomessa.

Kersti Juva: Löytöretki suomeen (20.9. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura): Kiinnostuin kirjasta Finnconissa Juvan puhuttua siitä kunniavierasohjelmassaan. Kirjassa on Juvan havaintoja ja ajatuksia suomen kieleen liittyen.

Antti Arnkil: Sunnuntaiesseet (20.9. Siltala): Esseitä lähinnä taide-ja fiktioaiheista. Luin Arnkilin aiemman kokoelman Lauantaiesseet ja se oli ihan ok (ja meni vähän yli hilseen). Tykkään kuitenkin etenkin viihdeaiheisista esseistä, joten pitää tämäkin testata.


Suomalainen fiktio:

Elokuu:

Tuomas Kokko: Tosi kivat juhlat (Elokuu, Kosmos): Huomioni kiinnitti näyttävä kansi. Kosmoksella on aina niin hienoja! Myös, kun kirjan kuvauksessa on lista surullisimmista ruoista mitä syödä itsekseen, olen myyty.

Kristiina Saha: Minäpäivät (5.8. Otava): "Ärhäkästi pureva esikoisromaani repii kappaleiksi konsulttikielen, onnellisuusteollisuuden ja selfhelpin." 50-vuotias päähenkilö huolettaa vähän samaistumispinnan puutteen vuoksi, mutta kuulostaa mielenkiintoiselta!

Pontus Purokuru: Römaani (15.8. Kosmos) En kuollaksenikaan osaa kertoa mistä kirja kertoo, joten ottakaa vain tämä irrallinen lause kuvauksesta: "Romaanin muotoa purkava Römaani kertoo valekirjailijasta joka kirjoittaa valeromaania internetin saastuttamassa maailmassa. Siellä ihminen on ihmiselle sisällöntuotannon raaka-ainetta, mutta katukivien alla on contentia."



Syyskuu:

Kirsti Kuronen: Merikki (15.9. Karisto): Siomalainen säeromaani, kaikki mitä minun tulee tietää kiinnostuakseni.

Sofi Oksanen: Koirapuisto (20.9. Like): Uutta Sofi Oksaselta. Olen aiemmin lukenut Puhdistuksen ja Baby Janen, joten pitää testata uuttakin teosta. En edes yritä tiivistää mistä se kertoo, sillä juonikuvauas on jo valmiiksi aika... tiivis.


Lokakuu:

Anni Saastamoinen: Sirkka (2.10. Kosmos): Anni Saastamoisen debyyttiromaani. Luin Depressiopäiväkirjat ja odotan innolla, millaista fiktiota Saastamoisen kynästä lähtee. Kirja kertoo oman elämänsä sivuhenkilöstä, Sirkasta, "nimien nakkikastikkeesta".

Briitta Hepo-Oja: Suomea lohikäärmeille (7.10. Otava): En juuri tiedä tästä mitään, mutta se on ilmeisesti vaihtoehtoisesta Suomesta kertova fantasiatarina. Lohikäärmeet liittyy. Säätyjako, noituutta, romeojuliamainen kielletty suhde. Kuulostaa outoudessaan kiehtovalta!



Käännöskirjat:

Heinäkuu:

Holly Bourne: Niin käy vain elokuvissa (Heinäkuu, Gummerus): Lisää Holly Bournea! Kirja kertoo elokuvateatterissa työskentelevästä tytöstä ja elokuvaohjaajan urasta haaveilevasta pojasta, jonka tämä työssään tapaa. Tämä odotteleekin jo kirjastossa hakijaansa.



Syyskuu:

Katie Lowe: Jumalten verta suonissamme (2.9. Gummerus): Totta puhuen kiinnostuin kirjasta ensin kannen perusteella. Sisäoppilaitos, taikaa (vai onko) ja murha. Kyllä kiitos??



Lokakuu:

Hank Green: Ihan mieletön juttu (10.10. Tammi): John Greenin veljen ensimmäinen kirja. Kirjassa henkilö kohtaa jonkun oudon objektin, tallentaa havaintonsa nettiin ja on välittömästi online-julkkis. "Ihan mieletön juttu" ei ehkä kuulosta ehkä eeppiseltä kuin kirjan alkuperäisnimi "An Absolutely Remarkable Thing", mutta kirjan sisältö kyllä kiinnostaa.

Courtney Summers: Sadie (15.10. Karisto): Tästä olenkin kuullut paljon ulkomaisessa kirjatubessa. Kirja kertoo kadonneesta tytöstä ja podcastista, joka seuraa tätä tapausta.

Benj Pasek, Steven Levenson, Justin Paul, Val Emmich: Rakas Evan Hansen (15.10. WSOY): Kaikista kummallisin kirja, jota syksyltä odotan! Kirja on Dear Evan Hansen -musikaalin romaanisovitus. Se kertoo kuolleesta pojasta ja Evan Hansenista, joka joutuu olosuhteiden pakosta esittämään olleensa tämän pojan kanssa hyviä ystäviä. Musikaali on minulle hyvinkin tuttu, joten en malta odottaa nähdä, mitä tämä kirja voi tuoda pöytään.

Anne Frank, Ari Folman, David Polonsky: Anne Frankin päiväkirja (18.10. Tammi): Sarjakuvaversio Anne Frankin päiväkirjasta. Hyvä idea tuoda tämä klassikko vähän helpommin tutustuttavaan muotoon.

Ulla Donner: Sontaa (15.10. Kustantamo S&S): Sarjakuvaa nykyelämän hankaluudesta. Donnerin aiempi teos Spleenish oli ihan jännä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti